Acte cloenda Any manuel cubeles

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha impulsat la celebració de l’Any Manuel Cubeles (Barcelona, 25 de desembre de 1920 - La Garriga, 19 de desembre de 2017) amb motiu dels 100 anys del seu naixement. La data oficial d’inauguració és el 6 de febrer de 2021 i la clausura està prevista per al mes de desembre de 2021.

Manuel Cubeles i Solé és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i la dansa a Catalunya, però alhora és un personatge polièdric que al llarg de la seva vida va participar en molts altres àmbits de la cultura.

El mateix Cubeles es definia com a integrant de la legió del silenci, referint-se a la generació de joves que varen viure la guerra i la postguerra; en aquell context que Josep Benet va definir com “l’intent de genocidi cultural franquista a Catalunya”.

Va ser membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, integrant de l’anomenada lleva del Biberó, director i membre fundador de l’Esbart Verdaguer i l’Esbart Sarrià, membre fundador de l’Obra del Ballet Popular, membre de la Comissió Abat Oliba, cantaire i membre de junta de l’Orfeó Català, guionista de ràdio, cap de producció de TVE a Catalunya, col·laborador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) i dels cicles de teatre medieval... A partir dels anys vuitanta del segle passat va retornar al món dels esbarts amb noves coreografies i col·laborant amb nombrosos esbarts: Sant Martí, Rubí, Manresà, Santa Tecla, Ciutat Comtal, Sant Genís, Marboleny...

Una vida dilatada al servei de la cultura catalana i de Catalunya. I és per això que la seva figura, la seva trajectòria i el seu llegat mereixen el nostre reconeixement i la seva divulgació.

Alhora, voldríem que els diversos actes i actuacions que es derivin de la commemoració d’aquest Any Cubeles contribueixin de manera efectiva a fer més present i visible la dansa catalana d’arrel tradicional a la societat d’avui.