Cicle de Cultura Popular als Ateneus de Barcelona amb cobles, bandes, corals i esbarts!

Aquesta tardor, el cicle ‘Cultura Popular als Ateneus’ torna amb més força que mai. D’ençà de la seva primera edició ara fa quatre anys, el cicle vol unir dues tradicions molt importants a casa nostra: la cultura ateneística i les diverses expressions de cultura popular que tenim a Barcelona.

Amb aquesta premissa, onze teatres barcelonins que formen part de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya acullen una trentena d’activitats programades per a aquests propers mesos. Es tracta d’un rècord en el nombre d’espais, que es troben distribuïts pels barris de Sants, el Clot, Sant Andreu de Palomar, el Poblenou, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Gràcia, Horta i Sarrià.

Tots formen part de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya.

Enguany les propostes abracen quatre disciplines de la cultura popular: la música de banda, la dansa dels esbarts, la música de cobla i el cant de les corals, tot i que també hi ha actuacions multidisciplinàries. De fet, per primera vegada el cicle programa actuacions d’entitats de l’àrea metropolitana i de més enllà, amb la presència de grups provinents de Rubí, Mollet del Vallès, el Prat de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Girona i Badalona. Tot plegat, sense oblidar el talent de les associacions i colles locals vingudes del Raval, Sarrià, Sants, les Roquetes, el Gòtic, les Corts, Sant Martí i Sant Andreu, entre d’altres. I, un any més, també s’hi sumen els concerts del cicle de concerts de cobla a Barcelona.

La crisi del coronavirus ha tocat de ple les entitats de cultura popular, però, malgrat tot, l’associacionisme cultural es manté ben viu. I no ha estat fàcil. Músics, dansaires, cantants… han treballat de valent aquestes darreres setmanes per estar a punt i fer-vos gaudir d’aquesta programació exquisida que de ben segur que serà un plaer per als sentits.

D’altra banda, els ateneus segueixen amb la seva programació habitual. Per assistir a les activitats, caldrà reservar-hi plaça prèviament, mantenir la distància de seguretat, dur mascareta i complir totes les mesures sanitàries establertes.

Sense allargar-nos més, us convidem a endinsar-vos en la programació i viure aquest nou cicle de ben a prop. Ens hi acompanyeu?

D’una banda, s'han pogut veure i viure presencialment a l’ateneu i, d’una altra, molts d’ells es podran reviure al canal de YouTube de Cultura Popular Barcelona uns quants dies més tard amb vídeos realitzats per Virus Cultural.

Canigó és un dels treballs coeogràfics més complets i agosarats d’Eduard Ventura, de qui enguany fa una dècada de la seva mort. Ara, per celebrar els setanta-cinc anys del compositor de l’obra, Manel Camp, es recupera aquesta història basada en el poema èpic de mossèn Cinto Verdaguer.Fundat l’any 1923, l’Esbart Dansaire de Rubí treballa la dansa catalana a través de l’ensenyament, la producció i presentació d’espectacles, i la conservació de les tradicions catalanes. Una vessant de la seva feina és la recerca de nous camins per a la representació de danses catalanes, convertint els balls populars en un autèntic espectacle de dansa. L’any 1980 l’esbart va rebre el Premi Nacional de Dansa i l’any 1997 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.
La música és un element essencial en moltes de les millors pel·lícules de la història. En aquest cas, es podran sentir peces de films com Avatar, Harry Potter, La La Land i la sèrie Joc de Trons.La Banda de Música del Prat és una formació integrada per una quarantena de músics, oberta a tothom que hi vulgui participar. Va néixer fa quinze anys com un projecte d’àmbit local i omple els seus concerts amb música de tot tipus.
Amb aquesta audició es vol transformar el Casino en un escenari digne del Paral·lel barceloní, el districte teatral de Londres o el mateix Broadway. La proposta convida a viure una tarda festiva en què la banda interpretarà una tria dels musicals que han fet vibrar el gènere des dels seus orígens fins al dia d’avui.L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès es va constituir com a entitat sense ànim de lucre l’any 1999, amb l’objectiu d’omplir el poble de música i fomentar la formació dels seus membres. De fet, l’entitat té dues formacions: la banda simfònica i la coral.